Plastificeren en Lamineren

Wat is het verschil tussen plastificeren en lamineren van documenten?

Plastificeren

Ook incapsuleren genoemd, is het direct 2-zijdig aanbrengen van een Polyester folie al dan niet met een rand rondom.

Hierdoor wordt uw product o.a. waterdicht, stevig en duurzaam verbeterd. Naast een fraaiere uitstraling door het ophalen van de kleuren, blijft uw product ook veel langer houdbaar en beschermd tegen weersinvloeden en intensief gebruik.

Een beschermende laag plastic

Door te plastificeren kun je je belangrijke documenten omhullen met een beschermende laag plastic, zodat het papierwerk voor langere tijd kan worden bewaard. Na het plastificeren van je werk hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Plastificeren wordt ook wel lamineren genoemd. Er is dus geen verschil tussen lamineren en plastificeren.

Een beschermende laag plastic

Voor diverse doeleinden is het functioneel om papier te plastificeren/lamineren. Uw documenten blijven stofvrij en (spat)waterdicht waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. U kunt vieze vingers of vuil gemakkelijk verwijderen. Plastificeren/lamineren kan in vele formaten. Het is bij Dartli mogelijk om tot een breedte van 160 cm koud en tot een breedte 100 cm warm plastificeren/lamineren.

Voorbeelden waar plastificeren/lamineren veel voor gebruikt worden zijn:
Visitekaartjes,
klantenpasjes,
menukaarten,
foto's,
handleidingen,
routebeschrijvingen,
placemats,
posters
diploma’s
en nog veel meer.

Warm en koud

Of je nu gaat lamineren, of plastificeren het kan beide warm of koud worden gedaan.

Koud-lamineren is de standaardoplossing voor het lamineren van posters, reclame-uitingen, etc. voor buitengebruik. Koud-lamineren geschiedt met PVC-folie dat van nature UV-licht tegenhoudt. Hierdoor blijven inkt en toner intact. Koudlaminaat gebeurt dikwijls enkelzijdig.

PVC

PVC is niet volledig transparant, het heeft een licht vaag grijsblauwe kleur. In principe niet echt zichtbaar, maar niet zo fraai helder als PET-folie. Veel koudlaminatoren kunnen ook verwarmen, tot plm. 60 0C. Die functie wordt gebruikt om de lijm wat op te warmen waardoor het sneller in het papier vloeit, ter voorkoming van silvering.
De beste oplossing voor het lamineren van posters en reclame voor buitengebruik is koud lamineren. Koud lamineren wordt gedaan met PVC-folie dat UV-licht tegenhoudt, daarom blijft de inkt en toner intact. Het PVC is niet volledig transparant maar dit is nauwelijks zichtbaar. Koude lamineermachines zijn vaak voordeliger dan warme lamineerapparaten en ook het PVC-folie is duurder dan het PET-folie. Koud lamineren kan snel tussendoor worden gedaan omdat de machine niet hoeft op te warmen.

Warmlamineren met standaard PET-folie biedt een groter contrast, meer kleurdiepte, dan koudlamineren met PVC-folie. Standaard PET-folie kan alleen worden gebruikt bij warm lamineren. Daarnaast is PET-folie goedkoper dan het PVC-folie dat moet worden gebruikt voor koud lamineren. Het aanbod folie voor warm lamineren is groot, zo kunt u altijd het juiste lamineerfolie vinden voor het papier dat u gebruikt. Zo kan het beste resultaat worden gerealiseerd. D Warm lamineren is geschikt voor binnengebruik. Ideaal voor beurspresentaties, onderwijs en demonstraties.

Warmlamineren met PET-film levert het beste resultaat voor binnengebruik, zoals beurspresentaties, demonstraties, onderwijs, etc.

Warmlamineren is minder geschikt voor langdurig buitengebruik. De PET-film laat UV-licht door, waardoor de gedrukte/geprinte kleuren kunnen verbleken. Voor buitengebruik is de toepassing van PVC-folie geschikter.

Diktes

De diktes voor lamineer en plstificeerfolie worden uitgedrukt in micron, (mu, μ)

38 micron - Deze folie wordt veel gebruikt voor drukwerk dat na het plastificeren nog schoongesneden moet worden en is uitstekend vouwbaar.

75 micron - Voor flyers en menukaarten die na het plastificeren nog gevouwen moeten worden is deze folie een goede keus. Het voorzien van een rillijn is nog prima mogelijk.

125 micron - Dit is de folie die het meeste gebruikt wordt. Een aantal voorbeelden waar wij deze folie veel voor gebruiken zijn: creditcards, visitekaartjes, kalenders, menukaarten, lesmateriaal, datasheets en posters. Deze folie is tevens leverbaar in beschrijfbare folie.

250 micron -  Deze hoogwaardige kwaliteit folie is uitermate geschikt voor materialen  die niet meer gevouwen dienen te worden, bijvoorbeeld placemats, menukaarten die in een standaard komen te staan, countermatten etc. Ook adviseren wij om uw product na het plastificeren nog te voorzien van ronde hoeken, waardoor de ‘scherpe’ hoeken verdwijnen.

Tevens is deze folie ook in diverse andere structuren en voor diverse toepassingen leverbaar, zoals leather look, floor graphics, scratch, light barrier, memofilm en anti-graffiti.


Heb je vragen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.
Proudly powered by 
Pro Dedicated
Review
Uploaden
envelope-oth-largemap-markercogsphonephone-squareplus-squareinstagramenvelope-squarefacebook-official