Foto of afbeelding printen

Een van de belangrijkste aspecten voor de kwaliteit van het eindresultaat is het aan te leveren bestand/ foto voor jouw print.

Hoe weet ik of mijn foto de juiste kwaliteit heeft?

Eisen aan te leveren foto

De afbeelding moet op printgrootte, (dus het eindformaat), minstens 72 DPI* hebben, dit is een minimum afdrukkwaliteit. In zijn algemeenheid geldt: Hoe beter het origineel/de foto des de mooier is het uiteindelijke resultaat. Foto's die u op internet vindt zien er op uw scherm meestal wel mooi uit, maar hebben zelden het juiste aantal DPI, als ze op de gewenste grootte worden afgedrukt.

*DPI is een verwarrend begrip. Het betekent DOTS PER INCH als het gaat over het inkten van prints. De term wordt ook gebruikt voor PIXELS PER INCH, eigenlijk moet je dan spreken over PPI. Maar om het lekker verwarrend te maken wordt voor PIXELS PER INCH (PPI) ook DPI gebruikt. Een betere schrijfwijze voor PIXELS PER INCH zou zijn: px/inch. Of, als we het omrekenen naar centimeters: px/cm.

RGB  en CMYK

De printtechniek die wij gebruiken is gebaseerd op een CMYK printtechniek. De meeste foto's die aangeleverd worden zijn in RGB. Wat is nou het daadwerkelijke verschil tussen deze twee?
Zoals je hierboven kunt zien zit er een groot verschil tussen. RGB staat voor Rood, geel Blauw. CMYK staat voor Cyaan, Magents, Yellow en blcaK. Wat je als voorbeeld te zien krijgt is in RGB. Foto's en afbeeldingen op internet, displays en je mobiel zijn altijd RGB.
De software die onze printtechniek gebruik is zo gemaakt om de kleuren zo dicht mogelijk te benaderen. Bij verzadigde kleuren in RGB is het lastig om dit te halen in CMYK (kijk naar het midden van de kleuren). Hierdoor zal bij CMYK de kleur donkerder uitpakken.

Om het uiteindelijke resultaat zo goed als mogelijk overeen te laten komen met de foto, adviseren wij bedrijven/personen die in staat zijn een bestand van RGB naar CMYK om te zetten, dit ook te laten doen.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.
Proudly powered by 
Pro Dedicated
Review
Uploaden
envelope-oth-largemap-markercogsphonephone-squareplus-squareinstagramenvelope-squarefacebook-official